onsdag 6 december 2017

Vikingatiden Dublin del 3




Föremålen

I denna bloggserie utforskar vi vikingatiden Dublin. I den här delen undersöker vi de föremål som de lämnade, alla de saker som ger oss en aning om vad de gjorde och hur de levde i deras dagliga liv.

Vikingålderbyggnaden utgrävd på Wood Quay (källa: http://viking.archeurope.info)

Smycken användes av båda könen i vikingatiden, och detta varierade från det vardagliga, som verktyg som hängde som hängsmycken för enkel användning till de ostentatiska. Örhängen, armband, halsband, arm- och fingerringar i guld, silver, gult och jet (från Whitby i norra Yorkshire i Storbritannien) hittades alla under utgrävningarna i Wood Quay. Massor av starkfärgade pärlor från halsband upptäckte vi, och guldflätat från Tyskland, tillsammans med silverflät från den islamiska öst sågs alla i Dublin. Den senare skulle ha varit för de rikare invånarna, tillsammans med fina bysantinska silke. Den rikare delen av samhället skulle ha varit ganska färgstark.

Färgglada glas- och bärnstenpärlor och halsband som finns på Wood Quay. (källa: Aktuell arkeologi)

Majoriteten av befolkningen skulle ha haft mer vardagliga kläder och en mängd olika textilier och läderrester demonstrerar modets gångar. Till exempel föredrog vikingåldern i Dublin den skandinaviska stilskon, gjord av två stycken, i stället för att irländarna endast är gjorda av ett läder. De föredrog också den högsidiga stöveln som också fanns på Jorvik i Storbritannien. Huvudslitage kom i form av monterade kepsar och huvuddukar för kvinnor. Några av de senare hade fortfarande mänskliga hår ihop i väven.

Barns känga i den typiska skandinaviska stilen som finns på Wood Quay (källa: Aktuell arkeologi)

Alla dessa föremål gjordes av hantverkare och handelsmän att distribuera och många av husen fördubblades som verkstäder för bärnstensarbetare. Det var så många som gjorde och sålde bärnsten , att Dublin bara är på andra plats till Hedeby i Danmark (en stor handelsstad) för det mängd som hittats. Grova utslag, slöserier och avvisningar hittades alla under utgrävningarna vid Fishamble Street (intill Wood Quay). Ett av husen i synnerhet hade 41% av den totala bärnstenen som finns inom hela vikingtiden Dublin! Bärnstenen visar också den handel som Dublin åtnjöt, eftersom den skulle ha varit avsänd från Östersjön.

Bärnstenshalsband från Wood Quay (källa: www.archaeology.co.uk)

Några keramik gjordes lokalt, liksom kammar, igen i skandinavisk stil i stället för den lokala irländska stilen. Men många föremål och råvaror kom långväga ifrån, som valrossens elfenben för spelstycken (arktiska), täljsten för skålar från Shetland, valnötter från Medelhavet, glas från Italien och Tyskland och keramik från England och Frankrike.

Exempel på vikingtidskammar finns på Wood Quay (källa: http://viking.archeurope.info)

Fritidsaktiviteter var också identifierbara i de föremål som upptäcktes under utgrävningarna. Flöjter och visselpipor gjorda av fågelben, tillsammans med stämningspinnar som är formgivna från yew, ger oss en uppfattning om att musik var en del av det dagliga livet i det 10: e och 11: e århundradet. Brädspelstyckena var rikliga, även om en spelbräda som repats på ett återvändande skepps plank visar hur mycket dessa spelades!

Spelbräda repas på ett återanvändt skepps plank (källa: Aktuell arkeologi)

Alla dessa objekt ger oss en omfattande förståelse för Vikingens dagliga liv i 10/11-talet Dublin och det verkar vara bullriga, färgglada, upptagna och livfulla. Utgrävningarna på Wood Quay och Fishamble Street har avslöjat en skattkälla av arkeologisk information och vi hoppas att du har haft en läsning om något av det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar