torsdag 29 december 2022

Skulle bygga hus – vikingagrav med sköld upphittades…

Några norrmän var sugna på att bygga hus i Oslo, närmare bestämt norr om centrum på en liten höjd med utsikt över vattendraget Holmendammen. Det blir säkert fint vad det lider.

Man stötte emellertid på en ytligt belägen vikingatida grav. Det rör sig om en brandgrav vilket brukar gå hårt åt gravgåvorna, men man har i alla fall kunna skönja bl.a. en keltisk brosch, ett par knivar, ett ringspänne, en skära, hästutrustning och en bjällra. Samt, spännande nog, en sköldbuckla.
De vikingatida sköldarna tillverkades av trä med ett hål i mitten. Där satt en sköldbuckla av metall, på insidan satt handtaget och bucklan skyddade därmed handen, ökade balansen och hållfastheten i skölden.
Under vikingatiden rann Holmenbekken förbi där Holmendrammen nu ligger. Man valde en begravningsplats med ”bedårande utsikt”. Det finns gott om fynd av sköldbucklor från vikingatiden (träet förmultnar i marken, eller brinner upp vid kremering), men det är ett ovanligt fynd i Oslotrakten så de norska byarkeologerna är glada i dag. Framför allt för de rikliga gravfynden, av de drygt 60 funna vikingatida gravar i Oslotrakten så är detta den rikaste till dags datum.
Sköldbucklan gör det troligt att den avlidne var en man (åtminstone gör arkeologer fortfarande könsbestämning av brandgravar på grund av vapeninnehåll trots att åtskilliga skelettgravar innehåller kvinnor och vapen, men, men, gamla föreställningar sitter hårt) och tack vare broschen får man en indikation på att graven anlades någon gång under slutet av 800-talet eller under 900-talet, d.v.s. tidig vikingatid.
Eftersom HJÄLMEN lyser med sin frånvaro i de vikingatida gravarna (medan det finns tusentals svärd, spjut, pilbågar, yxor m.m.) så är det kanske inte underligt att man hittat massvis med sköldar. Näst svärdet är skölden det som fått flest omnämningar i den vikingatida poesin, hundratals olika omnämningar är kända som stridsplanka, spjutvägg, stridens borg, stridshjul osv. Men man får inte bli alltför beroende av sin stridsplanka... ”sköldunge” är en nedsättande benämning på någon som hukar bakom skölden under strid, en bärsärks motsats.
Av de trärester som bevarats tycks lätta träslag som gran och furu ha föredragits även om andra träslag också påträffats.
Historiska museet: vikingasmeden och sköldbucklan (32 sekunder) https://www.youtube.com/watch?v=6gZXavyob3I
BILD
1. Försäljning av nutida sköldar. Eftersom enbart bucklan återstår av de flesta sköldarna så är det osäkert hur man målade sköldarna. De sköldar som återfanns i Gokstadskeppet 1882 och som satt längst relingen tycks vara målande ”i AIK:s färger” (vad nu Ankeborgs IdrottsKlubb har med saken att skaffa), omväxlande helt i gult och helt i svart…!
2. glad i dag, arkeolog Marianne Bugge Kræmer vid Holmendammen som skymtar i bakgrunden,
3. några av fynden paketerade för vidarebefordran till labbet.
Pennan & Svärdet har åtskilligt att säga om vikingarna: https://artiklar.pennanochsvardet.se/a26rnook-valkommen...








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar