lördag 26 juni 2021

Unikt fynd på villatomt – gravar från första kristna

 


Ett unikt fynd har gjorts i en villaträdgård i Sigtuna, rapporterar SVT Nyheter Stockholm. Arkeologer har grävt fram sju kristna gravar från vikingatiden.

– De är med stor sannolikhet den första generationen kristna som ligger i flera av de här gravarna, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi.

Gravarna dateras till slutet av 900-talet. Förutom kvarlevor av personer hittades en kniv, ett bälte och en kam som de fått med sig till den sista vilan. Gravarna upptäcktes inför ett villabygge.

Sju kristna gravar från vikingatiden har hittats i Sigtuna. Enligt arkeologerna dateras gravarna till slutet av 900-talet – från stadens äldsta tid. Men det är inte det enda som fascinerar arkeologerna.

– De är med stor sannolikhet den första generationen kristna, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi.

De över tusen år gamla gravarna upptäcktes i samband med en utgrävning inför ett villabygge.

– Det som är unikt är att flera är begravda i träkistor som är överbyggda med sten, den konstruktionen har vi inte sett i Sigtuna tidigare, säger Johan Runer, arkeolog på Uppdrag arkeologi.

I gravarna hittades åtta individer som fått med sig bland annat en kniv, ett bälte och en kam till den sista vilan. I en av gravarna låg dessutom två spädbarn som troligen dött i samband med förlossningen.

Sigtuna museum får tillskott

För tusen år sedan placerades gravarna på en höjd intill det som en gång var en vik. Här fanns en eventuell hamn som kan ha varit viktig för Sigtunas utveckling. Nu hoppas arkeologerna få svar på varför Sigtuna bildades och kopplingen till Birka.



2 kommentarer:

  1. https://vastergotlandsmuseum.se/kata-gard-varnhem/kristna-vikingar-i-varnhem/

    SvaraRadera
  2. Har arkeologerna kommit fram till ett svar varför Sigtuna bildades och kopplingen till Birka?

    SvaraRadera